תודה והמון הערכה ל: 

לרוז חיים
SOUND SYSTEM
יוצר מוזיקת רגאיי  מגניבה 
 המלווה את הקליפים  
של הטיולים ב"כיף בישראל".

תודה לגבריאל מאיר הלוי
על השיר "הללו הוא"
בקליפ פתיחה של
אתר כיף בישראל

 

אתרים מרכזיים לביקור בעיר העתיקה

העיר העתיקה מלאה כל טוב.
נשמת העולם כולו חבויה בין כתליה. 

נכיר  את האתרים מהקדושים בעולם, מאז ועד היום.
כל האתרים ממוקמים בסמיכות אחד ליד השני.

אתרים מקודשים ליותר מארבע מיליארד אנשים ברחבי העולם!

הכותל המערבי - הר הבית
מצודת מגדל דוד 
כנסיית הקבר הקדוש - ויאה דלרוזה
מסגד אל אקצא 

השוק הצבעוני 
ארבעת רבעי העיר העתיקה
חומת העיר ושמונת שעריה.


 הכותל המערבי

 

בית התפילה המרכזי של היהודים בעיר העתיקה

בית תפילה יהודי, פתוח מתחת לכיפת השמים. הכותל המערבי הוא חלק מחומת בית המקדש שהיה בנוי על הר הבית לפני כ2000 שנה. הוא השריד המקודש ביותר לעם היהודי בארץ. הוא משמש כאתר עלייה לרגל לתפילה, לחיבור לשם, לאירועים מסורתיים נוספים. הכותל המערבי הוא צינור המקשר בינינו לבין בורא עולם. המרחב מלא תפילות, תחינות ובקשות. הכרת תודה ושמחה שחזרנו הביתה לאחר 2000 שנה. 


 הר הבית וכיפת הסלע

 כיפת הסלע עליו מושתת העולם בואו לגלות את סודותיו של הר הבית

על פי המסורות הר הבית הוא ביתו של "השם" בכבודו ובעצמו, על האדמה.
מרחב קדוש ממנו תצא תפילה לקירוב לבבות ושלום לעולם ועד במשפחת העמים, תפילה כולנו אחד! 

מרחב קדוש יחיד ומיוחד.

שטח עצום, נישא ורם מעל רובעי העיר העתיקה. יש בהר הבית אווירה מרהיבה של שלווה ותפילה.
במתחם בוסתן גדול של עצי זית, מקומות למנוחה ולתפילה אישית. 
לאורך מאות שנים הר הבית משמש כמרחב תפילה מוסלמי מרכזי בירושלים ובכל ישראל.
אתם מוזמנים לבקר בהר הבית בשעות הביקור. במקום מסגד אל אקצא הקדום, כיפת הסלע -  כיפת הזהב היפה הבולטת במרחב המגנה על אבן הר טבעית עליה אומרים היה קודש הקודשים של העם היהודי. מתקני טיהור ושתייה לעולי הרגל להר הבית, בתי ספר מוסלמיים, מוזיאון קטן ועוד. הר הבית מוקף חומה רחבה אליו נכנסים דרך שערים.

שמו העתיק התנכ"י הוא הר מוריה. לפני 3000 שנה בנה כאן שלמה המלך את בית המקדש הראשון ולאחר שנהרס  נבנה כאן בית המקדש השני. לפני כ2000 שנה נהרס המקדש במלחמה גדולה עם הרומאים, ב2000 השנים האחרונות ניבנו על המתחם מסגדים, בתי ספר מוסלמיים   ועוד והוא אחד ממרחבי התפילה החשובים במסורת המוסלמית אחרי מכה ומדינה בערב הסעודית. 


 מצודת מגדל דוד



מקום מיוחד ועצמתי בכניסה לעיר משער יפו. מראש המצודה, תצפיות נוף מהיפות בירושלים אל עבר מרחבי המדבר והשפלה. אתם מוזמנים לטייל ולחקור את המצודה שבימינו משמשת כמוזיאון להיסטוריה של ירושלים וכמתחם רומנטי, מושלם לאירועי תרבות וחתונות.

המצודה היא אחת מהמצודות שבנה המלך הורדוס, מזכרת מימיה הזוהרים של ירושלים מלפני 2000 שנה. תפקיד המצודה האדירה היה עין צופיה להגנה על העיר.
המצודה נשארה על תילה על מנת להראות לעולם יחסית אליה, את גודל ההרס והניצחון של הרומאים על היהודים.( אין למצודה קשר ישיר לדוד המלך שירושלים בימיו היתה דרומית לעיר העתיקה של היום.)
ב2000 שנה שהמצודה קיימת היא הורחבה ובוצרה על ידי כובשי ירושלים. היא שימשה כמחנה צבאי את הרומאים, הביזנטים, הערבים, הצלבנים, הממלוכים והתורכים. במיוחד היא שופצה והורחבה בימי הממלוכים וצ'אלח א- דין לפני כ700 שנה. המצודה היא חלק בלתי נפרד מקורות ירושלים.


 כנסיית הקבר הקדוש

מקום תפילה, הקדוש בעולם הנוצרי למליארדי מאמינים

המקום המקודש בעולם ללמעלה משני מיליארד אנשים, נשמות בכל רחבי העולם מתפללות ומתכוונות למקום זה. נזירים וריחות קטורת מתערבבים בתפילות ובנרות תפילה. 

לכנסייה הגדולה והמרשימה עולים לרגל אנשים מכל רחבי העולם ומתקימים בה טקסים ותפילות בעוצמה רבה.
בכנסיה תפילות בשפות רבות, חיוכים ואהבה בין לאומית לישוע ולבורא עולם. 
הכנסייה הוקמה לפני כ1600 שנה, על גבעה ולצידה מערת קבורה, על פי המסורת נצלב ישו על הגבעה ולאחר שהורד מהצלב הונח במערת הקבורה, ממנה קם לתחייה.
המקום פתוח למאמינים לכל הדתות, כולם מתקבלים בברכה. 


 ויאה דלרוזה

מסלול הייסורים של ישו המשחזר אחרי אלפיים שנה את יום המשפט של ישוע. כאשר הוא נשפט לצליבה בירושלים. מכיוון שהתוואי האמיתי נמצא כמה מטרים מתחת לגובה העיר בימינו. כך שעשו מאין שיערוך של המסלול שבימים עברו יצא מן חומת העיר של אז אל עבר הגבעה עליו נמצאת כנסיית הקבר. לאורך דרך זו נשא ישוע את הצלב על גבו והתפתחה מסורת של 15 תחנות, בכל תחנה קרתה התרחשות. התחנות מסומנות בכנסיות לאורך הדרך ובשלטים. הדרך הקצרה מהתחנה הראשונה ועד כנסיית הקבר היא מסלול חובה לכל מאמין נוצרי שבא לבקר את העיר העתיקה ירושלים.


 מסגד אל אקצא

מסגד גדול, עתיק וחשוב במסורת המוסלמית. המסגד ממוקם ברחבת הר הבית. חל איסור כניסה למסגד ללא מוסלמים.
המסגד נקרא על שם טיול קוסמי  לילי על הסוס הלבן של הנביא מוחמד הכתוב בקוראן בו הוא מגיע למסגד הקצה - אל אקצה. על פי האמונה זה המקום המדובר, בהר הבית של ירושלים. מגיעים לתפילה בו עשרות אלפי מאמינים מוסלמים.  


 השוק הצבעוני של העיר העתיקה

אין סוף של הפתעות 

שוק הצבעוני של ירושלים הוא דוגמא ומופת לדו קיום ולשלום עולמי. רק בחנויות בירושלים, מנורה ושבעת קנים תחיה בשלום עם כפיות ומחרוזות תפילה ערביות לצד תחריטי עץ של מריה ובנה ישו התינוק בחיקה. אני אוהבת את השווקים של ירושלים, את הניחוחות התחושה שהסמטאות מתחבאות תחת חולצות ומזכרות צבעוניות. במיוחד אני אוהבת את כלי הקרמיקה המצויירים ואת המראות המעוטרות. השוק של ירושלים העתיקה - חגיגה המשתלבת באופן נפלא עם בתי התפילה.


 ארבעת רבעי העיר העתיקה

העיר העתיקה מוקפת חומה גבוהה ש אורכה כ 4 ק"מ, גודל העיר העתיקה בימינו הוא כ1000 דונאם בתוכה לאורך מאות השנים התהוו ארבעה רבעים. בבואכם לטייל בעיר העתיקה אתם מוזמנים ליהנות מהאווירה ומהברכות אשר נמצאות בכל רובע.

רובע יהודי - הרובע היהודי מתחדש, פועם, נעים ומחבק. 
אבות אבותינו ייסדו העיר לפני כ3000 שנה. מכאן יצא שמה של ירושלים לרחבי העולם. בימינו הרובע היהודי הוא מרכז לתורה, חברותא, תפילה וחיים יהודיים. בתוכו מזכרות לדורות שהתגלו בחפירות הארכיאולוגיות שחשפו את עברה היהודי של העיר בימי בית המקדש, החשמונאים וקודם לכך. הרובע היהודי הבית של כולנו.

רובע נוצרי - ברובע זה מרוכזים כנסיות מעדות נוצריות מרחבי העולם הנוצרי. בלב ברובע נמצאת כנסיית הקבר אותה מתפעלים שישה זרמים: הכנסייה הלטינית, היוונית האורתודוקסית והכנסייה הארמנית בנוסף פועלים בה גם הכנסיות האתיופית, הסורית.
בסמטאות הרובע חנויות עם מזכרות מכל האנונות והעדות אשר בירושלים.

 הרובע המוסלמי -  קמרונות, סמטאות עתיקות, שווקים מלאי כל טוב, משפחות וילדים, שיחים עם בתים מצוירים המעידים עליהם שהם עלו למכה. ברובע המוסלמי עוברת הויאה דלרוזה, מסלול הייסורים של ישוע -  המסלול המקובל של הנוצרים המבקרים בירושלים העתיקה. יפה לראות איך משתלבים המאמינים השונים ומתמזגים להמון הרב החי ומטייל בירושלים.

הרובע הארמני - כיצד קיבלה עדת מאמינים רובע שלם משל עצמה בעיר העתיקה. העם הארמני היה העם הראשון בעולם לקבל עליו את דת הנצרות ואלה היגרו לירושלים לפני כ1500 שנה והשתקעו כאן. בלב הרובע כנסיית סינט גיימס היפה ומוזיאון במבנה קסום.


 שמונת שערי העיר העתיקה

שערי העיר העתיקה

לפני כ500 שנה הותקנו ארבע שערים בלבד בעיר העתיקה ושני פשפשים ליציאת הולכי דרך. השערים היו שער יפו -  במערב, שער שכם בצפון, שער האריות במזרח, שער ציון בדרום. שני הפישפשים היו בשער האשפתות ושער הפרחים שהורחבו. ויש נו השער החדש שנפרץ ברובע הנוצרי. 

השער המפורסם ביותר הוא שער הרחמים - הששר שהיה מחבר בין בית המקדש להר הזיתים. השער חסום בימינו. על פי המסורת כשיפתח השער -  דרכו יגיע המשיח. שיביא שלום עולמי.  


 לסיכום:

מקווה שעל קצה המזלג, למדתם להכיר את האתרים המפורסמים והמרגשים של העיר העתיקה. לצידם  מקומות ואתרים רבים שמרכיבים את הפאזל של העיר.
גלו אל המקומות בסיורים המצורפים לאתר.

בואו לירושלים העתיקה.
לכבד, לאהוב ולבקש - שלום.