תודה והמון הערכה ל: 

לרוז חיים
SOUND SYSTEM
יוצר מוזיקת רגאיי  מגניבה 
 המלווה את הקליפים  
של הטיולים ב"כיף בישראל".

תודה לגבריאל מאיר הלוי
על השיר "הללו הוא"
בקליפ פתיחה של
אתר כיף בישראל

 

ברוכים הבאים לנחל תנינים

כמה קסם במקום אחד - בשנים האחרונות הושקעו מאמצים גדולים כל על מנת לחשוף את הקהל למפעל הטיית מי נחל תנינים לעבר קיסריה הכולל בתוכו סכר אדיר ואמות מים. את הפעילות ההנדסית המורכבת בנו המהנדסים הרומאים מלפני  1700 שנה.  מקום נפלא לביקור, לטיול קליל ונהדר במרכז הארץ בנחל היחיד שלא טופל, יובש או זוהם מכיוון שזורמים בו מים מליחים - אחלה של טיול לכל המשפחה.
נחל תנינים מנקז את המורדות המערביים של רמות מנשה. אורכו כ25 ק"מ.

תאמת שזה על נחל עדה הזורם בסמוך לנחל תנינים

בקיצור תיהנו מ: סכר מים גדול ועתיק, טיול רטוב בתוך מים נקיים לאורך האמה הנמוכה, בימי שבת מתקיימות באתר הפעלות של פתיחת שער הסכר וגלגל הכפות המשוחזר בשעות 10:00, 12:00, 14:00 ללא תוספת תשלום, הכרת מפעלי המים הקדומים של האזור, הכרת ציפורי מים.
כיף לילדים: בוודאי, המרחב נפלא לילדים. ללכת לאורך הנחלים, לראות את המים זורמים, לטייל בשבילים, להראות את השפמנונים - ואם הם שואלים – היום אין כאן תנינים, תקריאו להם את בסיפור של המקום. יש סרטון קצר נחמד בכניסה לשמורה.
סוג טיול: טיול רגלי קצר ומעגלי – חלקו מותאם לעגלות ילדים ונכים.
משך הטיול: בן שעה לשעתיים תלוי בכם.
למי מתאים: לכולם!
חינם \ בתשלום: בתשלום – חלק משמורות הטבע של ישראל. (חינם למחזיקי כרטיס מטמון).22 ש"ח למבוגר, 10 ש"ח לילד מגיל 5, מחירים נמוכים יותר לקבוצות.
שעות פתיחה: אפריל עד ספטמבר 8:00-17:00, אוקטובר - מרץ 8:00-16:00, בימי שישי 8:00-15:00.
היכן: ליד זיכרון יעקוב.
כיצד מגיעים: מאד קל - לבאים מצפון או מדרום הכניסה היא אך ורק מכביש 4!  נוסעים לאזור זיכרון יעקוב, פונים ימינה  לכביש 6531 לכיוון מושב בית חנניה - במקום שילוט לנחל תנינים הממוקם ליד הכפר הבדואי גיסר א- זרקא - בתרגום חופשי - הנחל הכחול.
waze: נחל תנינים.

נעים לגלות

אמא'לה - איפה התנינים?

לפני כ2500 שנה הייתה עיר פרסית בשם קרוקודילופוליס. עיר התנינים מה שמעיד שאולי היו כאן תנינים זכר לחיות פרי היסטוריות ששרדו במקום.
לפני 1600 שנה - בתקופה הרומית ביזנטית לפני כ1700 שנה, היה בקיסריה היפודרום – תיאטרון בו היו נלחמים בחיות טרף – אולי כאן היו מגדלים את התנינים עבור השעשועים האכזריים של הרומאים. מסופר גם על שני אחים ששלטו בקיסריה הרומית שאח אחד רצה להיפטר מאחיו שהיה חולה בצרעת. הוא המליץ לו שילך לטבול בנחל בתקווה שהתנינים שהביא לשם יעשו את העבודה.
בשנת 1148 עולה רגל נוצרי אמר שיש בנחל תנינים איומים שונאי אדם.
לפני כ-250 שנה נראתה נקבת תנין באורך 3 מטר- ענקית ובביטנה 48 ביצים...
ב1912 נתפס התנין האחרון באזור – שרידי התנין שמורים באוסף פוחלצים בירושלים. בימינו אין תנינים בנחל תנינים במקומם יש שפמנונים – דגים ענקיים עם שפם ענק.

באתר כמה מסלולי טיולים נהדרים שמתאימים לכולם.

מסלול האמה, מסומן בשחור – מוכרת בשם ה"אמה הבלתי גמורה" - תעלה הצרה בה זורמים מים נקיים וניתן ללכת בה בתוך המים עומק 45 ס"מ לאורך 260 מ'. או ללכת לצידה וליהנות מהיופי של המקום. זו -היא האמה שהרומאים נטשו מכיוון שהמים לא זרמו בה כראוי- כל הפרטים בהמשך. מסלול מקסים מעגלי, מהאמה ניפנה ימינה לעבר שביל שיחזיר אותנו לסכר. כחצי שעה טיול. מפה מפורטת עם כל המסלולים תקבלו בכניסה לאתר.
מסלול הסכר מסומן באדום  – מסלול קצר ויפהפה לתצפיות על הסכר ולאזור סביבו.
מסלול הנחל  סימון כחול – מסלול הליכה נעים לאורך מחל תנינים לכיוון הים, חזרה על מסלול האמה. סה"כ כשעתיים.

נחל תנינים כיף לגלות

הסכר הענק – סיפורי מים, ביצות ותעלות עתיקות

בשמורת נחל התנינים קודם כל חשוב להבין שיש עוד נחל שזורם והוא נחל עדה. כך שהרווחתם שנים במחיר אחד. ועכשיו למה שתראו במקום.
הסיפור של האזור מורכב משני סיפורים. אחד עתיק ואחד מלפני כ100 שנה. בשניהם נחשף למפעלים הנדסיים מורכבים אותם ניתן לראות בשטח, שפותחו על מנת לנכז ולעביר את מי הנחל והמעינות שמסביבו ממקום למקום. לצד מפעלי המים נחשף גם לטחנות קמח עתיקות הממוקמות באתר בהם כח המים עזר לסובב את אבני הריחיים לטחינת החיטה ליצירת קמח בתקופות שעוד לא היה חשמל.

הסיפור הראשון שייך לעיר קיסריה מלפני 1500 שנה.
קיסרייה העתיקה היא עיר נמל גדולה ומתפתחת. מי השתייה של העיר הוזרמו אליה ממעינות ממורדות הכרמל אך היו חסרים לה מים לתעשייה, ניקיון ועוד שירותים שונים. המהנדסים הקדומים החליטו לנתב את מי נחל התנינים – שמימיו מים מליחים.
מים מליחים - הם מים מלוחים אך לא כמו מי ים. המים לא טובים לשתייה אך ניתן להשתמש בהם לתעשייה ולחלק מגידולים חקלאים כמו גידול עגבניות ותמרים לדוגמא.
בתחילה המהנדסים הרומאים החלו לחפור אמת מים – תעלה אך לאחר כמה מאות מטרים הם ראו שמפלס המים של נחל תנינים נמוך מידי על מנת שהמים יזרמו באופן טבעי עד לקיסריה.

נחל תנינים נעים להכיר

מה עשו המהנדסים החרוצים?

הם מבינים שהם חייבים לעלות את מפלס המים על מנת שיווצר שיפוע שיזרים את המים. הרומאים בונים סכר אדיר מימדים אותו נראה בשמורה. אורכו 194 מ' ורוכבו בין 7-4 מ'. הסכר העלה את מפלס המים ב3' מטרים וכאשר הוזרמו המים בתעלות לקיסריה המים זרמו כהלכתם. את זרימת המים תיעלו גם להפעלת גלגלי עץ גדולים שטחנו קמח לתושבי האיזור. בשמורה תראו את הסכר דרכו עוברים שני נחלים נחל עדה עם השערים המווסתים את המים ואת נחל התנינים המדובר שזורם לו בכיף מתחת לסכר עד לים. לאורכו יש מסלול טיול.

איזה כיף של מקום

סיפור שני – מלפני 15 ו100 שנה

הסכר הגדול כוסה באדמה עם חלוף מאות השנים, בחורף 1991 הוצף כל האזור, כאשר החלו לבדוק את הסיבות גחלו את הסכר הרומאי העתיק שחוסם את המים. הסכר והאזור שוחזר ובימינו הנחל זורם כתיקנו.
אך זאת לא ההצפה הראשונה לפני כ90 שנה, ב1922 כל האזור היה ביצה שמסכנת את בריאות החלוצים והכפרים שבאזור. בכספי הברון רוטשילד נקנו אדמות הביצה האדירה בשם "ביצות כאברה" והמשימה לייבש את הביצה שניזונה ממי הנחל והמעינות שמסביבו יצאה לדרך.
בתחילה החליטו החלוצים לחפור לעומק את דפנות הנחל אל זה לא הזיז לביצות ולא גרם להם להתיבש – אחד מהחלוצים השם דב קובלנוב שהציע להטמין בעומק האדמה צינורות חרס שיזרימו את מי המעינות לים מתחת לאדמה. באתר עצמו ליד הסכר תראו את שרידי מפעל צינורות החרס שנבנה על מנת לייצר את את אותם צינורות אך החרס באזור לא היה טוב והיה עליהם ליבא את צינורות החרס מצרפת. אורך הצינורות סה"כ היה כ50 ק"מ!!! ואכן הם הצליחו לייבש את האזור ולהפוך אותו לאזור בטוח לחיים.

כיף לטייל ולהכיר

לסיכום: שמורת נחל התנינים - מקום נהדר לכולם - לטייל ליהנות מפיקניק נחמד וללמוד על ההיסטוריה ההנדסית שהתקימה בישראל.

 

דרישת שלום מהקשתות שבשמורת נחל תנינים :)