תודה והמון הערכה ל: 

לרוז חיים
SOUND SYSTEM
יוצר מוזיקת רגאיי  מגניבה 
 המלווה את הקליפים  
של הטיולים ב"כיף בישראל".

תודה לגבריאל מאיר הלוי
על השיר "הללו הוא"
בקליפ פתיחה של
אתר כיף בישראל

 

סיור חיוך :) ברובע הנוצרי בעיר העתיקה ירושלים

 ברוכים הבאים לסיור מרגש ובין לאומי ברחבי השכונה הנוצרית בעיר העתיקה ירושלים. זהוא סיור חיוך :). חייכו אל האנשים מרחבי העולם, החיוך שלכם ברובע הנוצרי אל המאמינים מכל רחבי העולם, שקול לאלף תפילות ולמצוות הכנסת אורחים. ירושלים היא הבית שלנו וכל הבא בשעריה הוא אורח שלנו.

חייכו ותראו אילו ניסים ונפלאות יקרו לכם בעיר העתיקה :)

u2 - one love

אורך הסיור: בין שעתים לשלוש.
כיף לילדים: מומלץ לחבר את הילדים לעיר העתיקה, ללמד אותם על הקשר והמשמעות של ירושלים לעולם כולו, דרך מסורות ואמונות.
למי מתאים: לכולם. לילדים למבוגרים.
נגישות לעגלות ילדים: רב הסיור מותאם להליכה עם עגלת ילדים אך יש מקומות בהם יש מדרגות. 
נגישות לנכים: הסיור אינו מותאם כולו לנכים על כסאות גלגלים. .
זמן מומלץ: עדיף בשעות היום ובימי השבוע כשהרובע פתוח ומלא חיים. 
חניה: בכניסה לעיר העתיקה יש שני חניונים גדולים -  חניון ממילא וחניון קרתא. אתם גם מוזמנים לחנות בכניסה לעיר - בחניון בניני האומה ולקחת רכבת קלה לשער יפו ממנו מתחיל הסיור שלנו. לחניונים והוראות הגעה לעיר העתיקה  לחץ כאן.
בתשלום\חינם: הסיור בחינם אך בדרך בכמה מקומות בהם תשלום של כמה שקלים .

 

הרובע הנוצרי - לכבודו  של ישוע

 ברוכים הבאים לרובע הנוצרי של העיר העתיקה. הרובע של ישוע. ישוע היה המנהיג הרוחני של הנוצרים. איש יהודי מהגליל שחייו ומותו יצרו מהפכה רוחנית, אמונית עולמית.
ישוע אמר:"אל תשפטו למען לא תשפטו. כי במשפט אשר אתם שופטים בו תשפטו ובמדה אשר אתם מדדים בה ימד לכם".
אני ממליצה לכם לשאול באופן מקרי את התיירים ברובע הנוצרי מהיכן הם. התשובות יהיו מכל רחבי העולם. יוון, רוסיה, בולגריה, ארה"ב, מקסיקו, ספרד, איטליה, מצריים, סוריה, אתיופיה, ארמניה, קנדה, פולין, צרפת, גרמניה, אנגליה, דרום אפריקה, אוגנדה, סין, קונגו, קניה, הודו, ברזיל ועוד - עולם שלם המתאחד סביב רובע הנוצרי. 
האמונה הנוצרית היא אמונה אחות לאמונה היהודיתלאורך ההיסטוריה האחיות לא הסתדרו בינהן אני מזמינה אתכם להתפלל שהמאמינים בכל אמונה שקיימת בעולם ימצאו את הדרך לכבוד הדדי וילמדו אחד מהשני את אהבת השם.

האמונה הנוצרית החלה בישראל לפני כ2000 שנה נכנסה ללבבות מליארדי אנשים ברחבי העולם. ליבו של הרובע היא כנסיית הקבר הקדוש. המקום בו נצלב, נקבר וקם לתחייה ישוע. המקום הוא פסגת הביקור בארץ ובירושלים למיליוני מאמינים מרחבי העולם, סביבה מבני ציבור ותפילה מכל רחבי העולם הנוצרי. נצא לסיור בין כנסיות יפות ומרכזי הפעילות של כל העדות הנוצריות בעיר העתיקה בו נחשף לאהבת השם על ידי עמי העולם - כבוד. הנצרות היא דת עולמית, בין לאומית.  עמים רבים מאמינים בנצרות (להבדיל מהיהדות השייכת אך ורק לעם היהודי). ברחבי העיר העתיקה נפגוש את הפטריאכיות - מרכז פעילות ושלטון של הכנסיות מרחבי העולם הנוצרי. הכנסיות הגדולות ברובע ובהתאמה בעולם הן הכנסייה הקתולית והכנסייה היוונית אורתודוקסית ורב שטח הרובע שייך להן לצידן כמה כנסיות קטנות יותר את כולן נכיר לאורך הסיור.

 במהלך הסיור נכיר את:

 1. פטריאכיה קאתולית. 2. מנזר ובית הארחה סאן סלוודור 3. פטריאכיה יוונית קאתולית 4. חאן הקופטי 5. פטריאכיה יוונית אורתודוקסית 6. פטריאכיה קופטית – מצרית 7. פטריאכיה אתיופית 8. הכנסייה הרוסית 9. הכנסייה הגרמנית 10. שוק המוריסטאן 11. כנסיית הקבר הקדוש 12. כנסיית יוחנן המטביל 13. כנסית המשיח.

 יש לנו המון מה להכיר ולגלות - נצא לטייל:

 ניכנס דרך שער יפו ונפנה ישר שמאלה לרחוב הפאטריאכיה הלטינית. נעבור על פני מלון גלוריה בו לובי עם אווירה אתנית נהדרת. נמשיך ישר עד לסמטה הפונה ימינה ב90 מעלות.

 תחנה 1 – פטריארכיה הקתולית - לטינית

 בניין זה הוא מרכז השלטון של הכנסייה הקתולית העולמית בישראל והיא כוללת בתוכה גם את ירדן וקפריסין. הבניין נבנה ב1847. הקהילה הקתולית מטפלת בטקסים ובתפילות במקומות הקדושים לנצרות בעיר העתיקה ,באירוח הצליינים שמגיעים מכל רחבי העולם, בענייני חינוך, תרבות, רפואה. הכנסייה שמרת קשר פתוח עם שאר האמונות בעיר העתיקה. בתוך הבניין ישנה הכנסייה מרהיבה כמו הקתדרלות באירופה. שאלו את השומר אם ניתן להיכנס והיה וכן הכניסה לכנסייה היא מהחצר. בכנסייה תיהנו מתאורה הנכנסת דרך הוויטרז'ים ציורים ברוח הנצרות, יש עוגב ואווירת קדושה מכובדת. במקום קבורים הפטריאכים משנת 1874. מרכזה בוותיקן, איטליה והאפיפיור הוא הסמכות הקדושה ביותר בכנסייה. מאמיניה מגיעים מרחבי אירופה, דרום אמריקה, אפריקה, אסיה ועוד.

 נמשיך ישר עד שנזהה משמאלנו את הכניסה למנזר סאן סלוודור בו בית הארחה של הקתולים בעיר העתיקה.

 תחנה 2 – מנזר ובית הארחה סאן סלוודור הפרנציסקני שייך לכנסיה הקתולית.

 לכנסייה הקתולית יש שלוחות הנקראות מסדרים - המסדרים הוקמו על ידי הוא ניהול הטקסים וחיי הקהילה בכנסייה. בישראל לפני כ- 700 שנה קיבל המסדר הפרנצסקני את האישור מטעם האפיפיור והכנסייה הקתולית להיות אחראי על בכל בתי התפילה של הקתולים בירושלים העתיקה ומחוצה לה. מהות ואמונת המסדר הפרנציסקני על פי מיסדו פרנציסקוס הקדוש מ1209 הוא ענווה, צניעות, הסתפקות במועט ואהבה לזולת באופן מוחלט. נזהה את הנזירים הפרנצי'סקנים על פי לבושם: גלימה החומה והחבל השחור עליו שלושה קשרים. בתוך המנזר כנסייה יפיפייה הפתוחה לקהל מיום שני – שבת מ9:00 – 11:00. הכנסייה הוקמה בשנת 1885 בתרומתו של קיסר אוסטרו – הונגריה פרנץ יוזף. במקום גם מגדל שעון. ב1940 נבנתה ליד המנזר אכסניית צליינים בשם "קזה נובה" (בית חדש). בשנת 1874 – נפתחה הפטריאכיה הקתולית בירושלים ועמה הגיעו לישראל עוד מסדרים חוץ מהפרנציסקנים כגון: אחיות ציון ואחיות סינט ג'וזף ונפתחו מנזרים נוספים תוגברו השירותים לקהילה הלטינית בישראל והעדה הקתולית לטינית התפתחה.

 נמשיך ברחוב קזה - נובה ודמיטריוס עד הפניה שמאלה ברחוב

 תחנה 3 – פטריארכיה יוונית קתולית.

אחת מהכנסיות היפות בעיר העתיקה לטעמי. היכנסו בזמן התפילה בשקט מוחלט ובלבוש צנוע. כבדו את המתפללים שהגיעו מרחוק לעיר הקודש. התהוות הכנסייה היוונית קאתולית: במאה ה17 וה18 הרגישו המאמינים הערביים של הכנסייה היוונית האורתודוקסית שהם מופלים בבחירת המנהיגים הרוחניים שלכם שהי רק יוונים, הם החליטו לפרוש ולהקים לעצמם כנסייה. בדרך הם התאחדו עם הכנסייה הקתולית ברומא ואימצו את האפיפיור כסמכות עליונה. למורת רוחה של הכנסייה היוונית ממנה פרשו הם הוכרו על ידי התורכים והאפיפיור ובנו לעצמם פטריארכיה בירושלים העתיקה. מרכז ההנהגה שלהם בדמשק, כל המאמינים הם ערבים חלקם מצפון הארץ ומרכזם בעכו ומרכז שני בירושלים. במקום כנסייה מרהיבה! אם המקום פתוח – כנסו בשקט ובצניעות – פנימית וחיצונית.

 - נמשיך לרדת עם הרחוב המתפתל, מצד ימין נפגוש את החאן הקופטי מהגג תצפית לברכת מים עתיקה – ברכת המגדלים.

 תחנה 4 – החאן הקופטי. (זרם נוצרי המגיע ממצריים).

 הקופטים הם נוצרים שמרכזם במצריים בהמשך הסיור נגיע לפטריכיה שלהם בעיר העתיקה. כאן ממוקם בית הארחה ומגורים שלה. מהגג יש תצפית לברכת מים עתיקה בשם ברכת המגדלים מלפני 2000 שנה, בה היו אגרו מים בימים עברו כיום היא מחכה לשימור ושחזור.

 - יורדים עם רחוב הקופטים עד שנגיע לרחוב הראשי – רחוב הנוצרים. קחו שמאלה עד לפניה הראשונה ושוב שמאלה לרחוב המנזר היווני.

 תחנה 5 - פטריארכיה יוונית אורתודוקסית והמנזר היווני ניקולאס הקדוש.

 במתחם גדול זה מנהלים את שלטון אחת מהכנסיות החשובות בעולם. הכנסייה היוונית האורתודוקסית בישראל. כנסייה מאגדת בתוכה 14 כנסיות עצמאיות. בנצרות האורתודוקסית מושם דגש רב יותר מן הנצרות הקתולית על הפן המיסטי והטקסי של הפולחן הנוצרי. השם "אורתודוקסי" פירושו "הדרך הנכונה". מרכזם ממוקם באיסטנבול תורכיה. הכנסייה המכונה אם כל הכנסיות וטוענת שהיא הקרובה ביותר לנצרות הראשיתית.הבישוף הראשון היה יעקוב אחיו של ישו. הכנסייה מייצגת את עמי מזרח אירופה. היא נוסדה לפני כ1000 שנה, בשנת 1054 כשהתפצלה מהכנסייה הקתולית ומסמכות האפיפיור. היא ממונה על כל כהני הדת והמאמינים היוונים-אורתודוקסים בארץ ישראל, הממלכה הירדנית האשמית וחצי האי סיני. בישראל רב מאמינה הם ערבים אך מחזיקי המשרות הם יוונים. בתוך המתחם כנסייה מהעתיקות בארץ בשם "הלנה וקונסיסטנטי" והמקום נקרא דיר – אי רום – חצר הרומאים. הפטריארכים משפיעה מאד בעיר העתיקה ובעיר החדשה ובידיה נכסים רבים.

 - נחזור חזרה לרחוב הנוצרים נמשיך ישר עד רחוב החנקה (נחלוף על הכניסה לכנסיית הקבר) ברחוב החנקה נפנה ימינה – נרד מצד ימין נראה את פטריארכיה הקופטית.

 תחנה 6 – פטריארכיה הקופטית – מצרית

 הכנסייה הלאומית של מצריים מונה כ 15% מאוכלוסיה (השאר מוסלמים) שפת התפילה היא ערבית אך יש להם שפת תפילה עתיקה שידוע למעטים ומשתמשים בה לפולחן בלבד. הכנסייה שלה ממוקמת צמוד לכנסיית הקברובה ירידה לבור מים בו מומלץ לשיר שירים וליהנות מההד. (נבקר בו בהמשך הסיור בכנסיית הקבר).

 - נרד ברחוב מצד שמאל בסמטה מחכה פטריארכיה האתיופית

 תחנה 7 – פטריארכיה אתיופית

 הנצרות הגיע לאתיופיה לפני שנים רבות והם מהקהילות הראשונות שקיבלו עליהן את הנצרות בעולם. רב הנזירים הגיעו מאתיופיה. במאה ה – 14 נכתב ספר בשם כברה נגסת (תפארת המלכים), שם נאמר שמוצא בית המלוכה האתיופי משלמה המלך ומלכת שבא, והמלך הראשון שנקרא מנליק הראשון הוא צאצא שלהם כך שעל פי אמונתם הם צאצאי שלמה המלך. הכנסייה של האתיופים ממוקמת במבנה הצמוד לכנסיית הקבר הקדוש דרכו ניתן לעלות לגג כנסיית הקבר הקדוש. נזירים האתיופים גרים על הגג בתוך חדרים קטנים, אין להם אישור לשפץ את המתחם והוא בלוי ומוזנח אך מלא קסם. לאתיופים גם כנסייה יפה ומנזר הרחוב אתיופיה בעיר החדשה. ממול הפטריאכיה האתיופית ממוקם המנזר היווני מנזר סינט קרמבולוס. נפנה ימינה לרחוב הגיא ונפנה ימינה ברחוב הצבעים. מצד ימין נזהה את הכנסייה הרוסית.

 תחנה 8 – כנסיית הרוסים כנסיית נייברסקי

 מנזר וכנסייה שנבנו ב1887 על שם אלכסנדר נייבסקי, גיבור רוסי שניצח ועצר את כיבוש רוסיה על ידי הטבטונים וגרמנים במאה ה13. כאשר חפרו הרוסים את האזור נחשפו שרידים מירושלים מלפני 2000 שנה. נתגלה שער עתיק עם קשת שמיוחס לשער הפורום של ירושלים הרומאית מלפני כ1800 שנה. על פי המסורת השער ממוקם במקום בו עמד השער של חומת ירושלים בו עבר ישוע עם הצלב בדרכו האחרונה. המאמינים שבאים למקום עוברים דרך השער ולידו עוד פתח בחומה בהתרגשות ובאמונה גדולה. הכניסה בתשלום של כמה שקלים. במקום גם שרידים מהכנסייה הראשונה של כנסיית הקבר שנהרסה.

 - ממש ממול נזהה את הכנסייה הפרוטסטנטית הגרמנית.

 תחנה 9 - כנסיית הגואל הפרוטסטנטי

 חברים יקרים זה הזמן לחלץ ולמתוח איברים. לכנסייה הגואל יש מגדל פעמונים עם התצפית נוף מהיפות בעיר בעתיקה. בתשלום של כמה שקלים תוכלו לטפס גבוה גבוה מעל העיר העתיקה. אם יש לכם מזל והגעתם בזמן (ב- ש עד 15:00) שמגדל הפעמונים פתוח מחכה לכם חוויה נהדרת. הכנסייה ממוקמת במקום בו הייתה כנסיה עתיקה מימי הצלבנים ששער הכניסה שלה שולב בכנסיה החדשה. כנסיית הגואל שייכת לנצרות הפרוטסטנטית. הפרוטסטנטים פרשו מהכנסייה הקתולית והקימו כנסיות שמדגישות את רוח הנצרות האנושית, הצנועה, הרוחנית. בכנסיות הפרוטסטנטיות אין תמונות ופסלים. הזרם הפרוטסטנטי התפרץ בעולם לפני כ 450 שנה. באנגליה היה זה המלך הנרי השמיני שסרב לקבל את מרות האפיפיור והקים את הכנסייה האנגליקנית, בגרמניה – היה זה מרתין לותר, שוויץ – ז'אן קלוין, סקוטלנד – ג'ון נוקס. הכנסיות הפרוטסטנטיות הן למעשה כנסיות לאומיות של כל עם ועם, מותאמות לדעותיו הדתיות של הוגה הדעות שאחריו הלכו.

 - נצא מהכנסייה ממולנו נראה את כניסה עם הקשתות לשוק המרכזי של הרובע הנוצרי בשם שוק אבטימוס בשטח המוריסטאן.

 תחנה 10 – המוריסטאן – השוק של הרובע הנוצרי.

 מתחם ובו חנויות. לרוצים לאכול חומוס מצוין, לרכוש מזכרות יש גם מסעדה על הגג. נמשיך ישר לכניסה למקום הקדוש ביותר לעולם הנוצרי, נעבור דרך הפתח בחומה.

 תחנה 11 – מתחם כנסיית הקבר - מקום המסמל תקווה ומחילה

 

לב הרובע - המקום הקדוש ביותר לכל הזרמים בעולם האמונה הנוצרי. אתם מוזמנים לבקר בכנסייה ולהתרשם ממנה, כמובן לבשו צניעות פנימית וחיצונית ותנו כבוד לצליינים מרחבי העולם.

 על פי אמונת הנוצרים לפני כ2000 שנה במקום זה הייתה גבעה עליה היו מוציאים להורג בצליבה את הנידונים למוות בבתי המשפט של השלטון הרומאי בעיר. הגבעה הייתה מחוץ לחומת העיר ירושלים של אותם ימים. בשמה הגולגותא.

כאן הוצא ישוע להורג כאשר הוא חף מכל פשע.

אכזריות אין קץ - לכאן הגיע ישוע – מייסד הנצרות - חף מכל פשע, לאחר משפטו, כאן הוא מוסמר באכזריות לצלב עץ – שיטת ההוצאה להורג בזמן ההוא. על פי המסורת הנוצרית לאחר שמת מפצעיו הורידו אותו תלמידיו מהצלב והניחו אותו במערה שהייתה בקרבת המקום. הם גוללו אבן על המערה לאחר שלושה ימים כאשר פתחו פתח המערה נדהמו לגלות שישוע קם לתחייה ומערת הקבורה ריקה. ישוע חזר לתלמידיו בכנרת לעוד 40 יום, הנחה אותם להמשיך את דרכו ולהפיץ את אהבת השם. לאחר מכן עלה לשמים מהר הזיתים. לסיור והסבר מלא על הנעשה בתוך הכנסייה לחצו כאן.

 ככתוב בברית החדשה " וישא (ישוע) את צלבו ויצא אל המקום הגולגולת ובלשונם גלגתא : ויצלבו אותו שם .... המקום אשר נצלב שם ישוע היה גן ובגן קבר חדש אשר לא הושם איש עד עתה."

כמה דברים חשובים שתדעו על הכנסייה - המתחם מנוהל על ידי שש כנסיות מרחבי העולם.כל הפעילות כולל תפילות במשך 24 שעות בימימה, טקסים, אירוח הצלינים ועוד מסונכרנות בדיוק מקסימלי על מנת לא ליצור אי סדר בפעילות בכנסייה הקדושה המחברת אליו יותר משני מליארד מאמינים ברחבי העולם. שש כנסיות פועלות בכנסייה הקדושה ושטח הכנסייה מחולק בניהן: שלוש הגדולות ולהן חלקים גדולים במתחם הן הכנסייה הקתולית, הכנסייה היוונית אורתודוקסית, הכנסייה הארמנית. ועוד שלוש כנסיות יותר קטנות : הכנסייה הקופטית – ממצריים, הכנסייה האתיופית, הכנסייה הסורית אורתודוקסית.

כיף בישראל 

אתרים מרכזיים בתוך כנסיית הקבר הקדוש

אבן המשיחה - ממש בכניסה, ממוקמת האבן אליה הורידו את ישוע לאחר מותו על הצלב, כאן עטפו אותו בסדין לבן והכינו אותו לקבורה.

 מקום הצליבה - מהכניסה מצד ימין עולות מדרגות למקום בו מוסמר לצלב ומקום צליבתו של ישוע. תראו מעין חור בו המאמינים מכניסים את ידיהם ונוגעים במקום נעיצת הצלב באדמה. רדו למטה במדרגות וניכנס לתוך הכנסייה.

 האדיקולה - מולנו מבנה עץ מרשים בו מערת הקבר של ישוע. בתוך האדיקולה שני חללים. הראשון היכן שבישר המלאך לאימו של ישוע ולבנות ירושלים שישוע קם לתחייה ואיננו במערה בו מזבח מאבן שהיא על פי המסורת האבן שסגרה את המערה. והשני הוא חדר הקבורה של ישוע בו 43 מנורות הבוערות יומם וליל. 13 של הלטינים, 13 של היוונים, 13 של הארמנים ו-4 של הקופטים. סביב האדיקולה מדליקים נרות ואתם מוזמנים גם כן להדליק נר. המאמינים מחכים בתור להיכנס לתוך האדיקולה. הם שרים שירים בשלל שפות, מתפללים באווירה מלאת רגש ואמונה.

 משמעות צליבתו של ישוע

 ישוע אמר למאמיניו שבמותו הוא לוקח עימו את כל חטאי בני האדם ונותן לנו את האפשרות להתנקות מחטאים, משקעים, מחשבות ומעשים שנכשלנו בהם בעבר. ובכך כל אדם יכול לחזור בתשובה בכפרה מלאה. כלמר ישוע נותן מחילה והזדמנות לכל אדם לחזור למוטב ולשקם את חייו על מנת ליצור עולם המבוסס על אהבה. אמן. לעוד מקומות מעניינים וחשובים בכנסיה העתיקה. לחצו כאן.

 נצא מהכנסייה ממולנו נבחין במסגד המספר את הסיפור של ירושלים. מסגד עומר - מסגד עומר מסמל מאורע משמעותי בהיסטוריה של ירושלים. מאורע שמראה כיצד מנהיגי דתות יכולים לתת כבוד אחת לרעותה. כאשר נכבשה ירושלים במאה ה7 לספירה על ידי המוסלמים. נכנס השליט עומר בן אל חטאב אל העיר להתפלל בה, הפטריאך אמר לו שזוהי הכנסייה הקדושה לנוצרים. עומר במחוות סובלנות דתית אמר אם הוא יתפלל בתוך כנסיית הקבר ירצו המאמינים המוסלמים להפוך אותה למסגד והמקום יהפך מקור לסכסוך ומלחמה על המקום ועל כן הוא התפלל מחוץ לכנסייה היכן שעומד מאז ועד ימינו המסגד. כל הכבוד!

- נצא מהכנסיה - נפנה ימינה, נעלה בגרם המדרגות, נעלה ברחוב סינט הלנה עד לרחוב הנוצרים, כאן נפנה שמאלה לכיוון רחוב דוד. אנחנו מתקרבים לסיום הסיור ברובע הנוצרי...

 תחנה 12 – כנסיית יוחנן המטביל העתיקה ביותר ברובע

 הכנסייה העתיקה ביותר בעיר העתיקה. מרהיבה ביופיה עם ציורים מהתנ"ך ומהברית החדשה. הכנסייה נמצאת ברשות העדה היוונית אורתודוקסית ובה שני חלקים: כנסיה עליונה מן המאה ה11 וכנסיה תת קרקעית מן המאה ה5.

 תחנה 13 - כנסיית המשיח פרוטסטנטית

בכנסייה הממוקמת מול מצודת דוד, משולבים פסוקים מהתנ"ך בעברית, חלונות ויטרא'ז מקסימים, הפרוטסטנטים מאמינים בפשטות, צניעות, קרבה לעם ותרגישו זאת באווירה. בכניסה למתחם יש חדש עם מודלים של ירושלים ותמונות ישנות . שווה להיכנס וליהנות מהתצוגה.לצד הכנסייה חצר יפה בה בתי מגורים של משפחות נוצריות.

 סיום סיור עולים ברחוב דוד אל שער יפו

 לסיכום

 אני מקווה שאתם בהבנה גדולה יותר לגבי העולם הנוצרי בירושלים העתיקה. השלום יגיע רק מלבבות האנשים בעולם. לכולנו יש את חופש הבחירה. אל תתפתו לשנאה היו אמיצים באהבה.